Pentru a asigura pisicii o viata lunga si o sanatate durabila este
necesar ca alimentatia sa sa indeplineasca cerintele individuale, in
functie de varsta si de starea fiziologica. Aceasta inseamna ca ratia
trebuie sa varieze cantitativ, dar si calitativ, pe masura ce animalul
creste, inainteaza in varsta si apoi imbatraneste.
Alimentatia corespunzatoare
a pisicii poate fi asigurata de
catre proprietar atunci cand
acesta cunoaste necesitatile si
obiceiurile ei alimentare.
Pisica este un animal carnivor,
care are exigente nutritionale
deosebite, greu de asigurat
printr-un regim omnivor. Spre
deosebire de pisici, cainele
este mult mai bine a-daptat la
alimentatia si la stilul de viata uman.
Fiind la origine animale din desert, pisicile consuma putina apa si sunt
predispuse mai mult decat cainii la deshidratare, in timpul perioadelor de
boala (tulburari gastro-intestinale, urinare, respiratorii, febra), pisica nu
isi ajusteaza corespunzator consumul de apa si deshidratarea devine o
amenintare serioasa, in plus, productia urinara este in cantitate redusa
(multe pisici urineaza o singura data in 24 de ore), iar urina este foarte
concentrata. Trebuie, deci, incurajat consumul de apa. Pisica trebuie sa
aiba la dispozitie in permanenta apa proaspata, curata, in mai multe vase,
de preferinta de inox sau ceramice. Din a-celasi motiv, nu se recomanda
trecerea brusca de la alimentatia umeda la hrana uscata.
In ceea ce priveste preferintele alimentare, pisica isi selecteaza hrana
dupa miros; textura si marimea bucatilor joaca de asemenea un rol important,
iar culoarea alimentelor nu influenteaza consumul, in general, pisicile sunt
mai putin atrase de dulciuri decat cainii. Intoleranta fata de lactoza din
laptele dulce este mai des intalnita decat la caine, iar glucidele
neprelucrate termic pot produce indigestii.
La varsta de 5-7 saptamani se fixeaza preferintele alimentare, pe care
pisica le pastreaza intreaga viata. Este important sa oferim pisoilor o hrana
variata si corespunzatoare varstei, in mod normal, puiul este intarcat de
mama, care ii ofera hrana ei preferata. De aceea, obiceiurile alimentare se
mostenesc de la o generatie la alta.
Din cauza rezistentei pe care pisicile o au de obicei in fata unui
aliment nou - care poate duce pana la autoinfometare, epuizarea organismului
si lipidoza hepatica, de multe ori fatala daca nu este tratata la timp -
tranzitia de la un aliment la altul se face treptat. Se inlocuieste gradat
pana la un sfert de portie pe saptamana, in asa fel incat schimbarea
alimentatiei sa se faca intr-o luna.
Spre deosebire de caine, pisica mananca putin si des, atat ziua cat si
noaptea, si prefera variatia alimentara (cainele poate consuma acelasi fel de
mancare ani de zile, fara sa se plictiseasca).
Necesitatile proteice ale pisicilor sunt mai mari decat ale cainilor, de
aceea hrana industriala pentru caini nu este potrivita pentru acestea.
Proteinele de o-rigine animala preferate de pisici sunt: carnea de pui, peste,
vita, organe, smantana, ou, lapte. Este bine ca organele si carnea sa nu fie
preparate termic in exces, pentru ca isi pierd valoarea nutritiva. Oasele de
pui fierte trebuie excluse din alimentatie, pentru ca pisicile nu pot digera
colagenul modificat termic. Ficatul crud poate avea efect laxativ, iar
consumul de ficat pe perioade lungi produce hipervitaminoza A, manifestata
prin episoade hemoragice si leziuni cutanate. Pestele crud contine
antivitamina B l, astfel incat alimentatia indelungata cu peste crud are
efecte toxice.
Pe langa proteine, este bine ca ratia zilnica sa contina grasimi de
origine animala, precum si fibre, asigurate de cereale si de legume.
Hrana industriala este o hrana completa, echilibrata, existenta atat
sub forma umeda, cat si uscata. Este foarte important ca unei pisici hranite
exclusiv cu mancare industriala uscata sa nu-i lipseasca apa proaspata.
Hrana uscata prezinta avantajul ca se poate adapta usor la necesitatile
variate ale pisicii in cursul unei vieti, si este si un adjuvant important
in cazul unor afectiuni cronice (urolitiaza, insuficienta renala, hepatica,
tulburari digestive, diabet, piele sensibila etc).
dr. Gabriela Georgescu (revista PISICA nr.49 martie 2005)
|