PAGINA PRINCIPALA  
NUTRITIE  
COMPORTAMENT  
SANATATE  
RASE  
DIVERTISMENT  
VOCABULAR  
BIBLIOGRAFIE  
CONTACT 

BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Cum influenteaza pielea si blana sanatatea pisicii


 
	  Pielea, organul care ocupa cea mal mare suprafata din corpul pisicii, se
 comporta ca o bariera de selectie, regularizand transferul de caldura si
 umiditate si blocand accesul toxinelor sl al bacteriilor in organism. Pielea
 contine multe structuri cu roluri bine definite, dar are o grosime de numai
 15 - 22 mm la nivelul gatului si de-abia 4 mm pe abdomen.  
Pielea
Stratul interior al pielii, derma , contine multe terminatii nervoase, care confera pisicii capacitatea de a simti durerea, precum si diferentele de temperatura (cald-rece). Celulele epidermei(stratul exterior al pielii) se aplatizeaza si formeaza o bariera dura si impermeabila pe masura ce se multiplica si migreaza spre exterior, inlocuind celulele moarte localizate la suprafata. Pigmentul din epiderma confera culoare pielii si o protejeaza impotriva daunatoarelor radiatii solare. Micile umflaturi denumite "pernite tactile" detecteaza orice fel de presiune, chiar si pe cea de foarte mica intensitate. Pielea aspra si lipsita de par a pernitelor este mai groasa cu aproape 75% decat cea din orice alta parte a corpului pisicilor. Pernitele asigura un mers sigur si silentios si o extraordinara sensibilitate la atingere, presiune si vibratie. Pielea de pe nas, fara par si avand o grosime considerabila, poate detecta chiar si cele mai mici variatii de temperatura (1-2 grade). Restul corpului prezinta un grad mare de toleranta termica. De obicei, pisicile nu dau semne de disconfort pāna cand temperatura corpului nu atinge 52 de grade Celsius. Spre deosebire de oameni, ele nu se pot racori prin transpiratie; numai glandele sudoripare ecrine din pernite produc transpiratie. La randul lor, pisicile gafaie si isi ling blana pentru a o "imbraca" cu saliva, asigurand astfel o racorire rapida prin evaporare. Glandele sudoripare apocrine aflate pe intreg corpul pisicii secreta o substanta laptoasa care joaca un rol important in atractia sexuala. Glandele apocrine din barbie, tample si cele de la baza cozii secreta feromoni, substante cu un rol activ in comunicarea dintre pisici. De exemplu, pisica obisnuieste sa isi frece botul de piciorul unui scaun pentru a-si marca teritoriul.
Blana
Parul pisicii - care poate ajunge pāna la 20000 de fire/cm patrat pe abdomen si aproximativ 10000 de-a lungul spatelui - se dezvolta din porii din piele, care poarta numele de foliculi. Blana ii asigura micii feline o modalitate de aparare impotriva tuturor elementelor din exterior ce o pot rani. Firele de par sunt de doua tipuri: primare si secundare. Fiecare fir de par primar creste dintr-un folicul individual, pe cand cele secundare cresc in smocuri in jurul celui principal si pot fi mai groase, aspre la varf, sau fine si usor incretite. Fiecare folicul al unui fir de par primar se aprovizioneaza cu sange, are terminatii nervoase, receptori tactili si o glanda sebacee, care secreta sebum. Acesta se constituie intr-un strat impermeabil care da stralucire blanii. De asemenea, sebumul contine colesterol, care sub influenta razelor solare se transforma īn vitamina D, ingerata ulterior de catre pisica in timpul curatarii blanitei. Muschiul arector al fiecarui folicul ii permite pisicii "sa isi infoaie" blana in contact cu frigul (pentru a putea pastra aerul cald la nivelul pielii) sau in cazul oricarui tip de amenintare externa (pentru a-i da o aparenta de masivitate, intimidandu-si adversarul). Fiecare folicul are propriul sau ciclu de crestere, ce se constituie dintr-o perioada de dezvoltare rapida a parului, urmata de una mai inceata si apoi de o pauza completa. Cand foliculul devine activ, o noua crestere a parului face ca cel vechi sa fie eliminat. Blana pisicii creste intre 15 si 21 de mm pe luna. Blana unei rase cu par scurt are o lungime de aproximativ 5 cm, in cazul unei Persane aceasta atingand chiar 12 cm. Proportia dintre stratul exterior si cel interior de blana (firele primare si secundare) variaza in functie de rasa. Rasa Devon Rex prezinta numai stratul de par secundar, cu aspect lanos. Sfinxului cel golas ii lipseste de asemenea blana, desi este acoperit de un puf foarte fin. La pisici, potentialele probleme legate de piele si blana includ matreata, mirosuri deranjante, mancarime, lipsa autoigienizarii, naparlirea excesiva, caderea parului si blana prea uscata sau prea unsuroasa. Aceste simptome pot indica malnutritie, prezenta parazitilor, alergii, boli sau chiar probleme psihice. Medicul veterinar va identifica si va trata afectiunea in cauza.
Dr. Catalina IORDACHE (revista PISICA nr. 34 octombrie 2003)