întotdeauna au existat păreri diverse spre cum ar trebui şi, mai ales,
cu ce ar trebui să ne hrănim pisica. Aşa numitele mituri legate de nutriţia
prietenelor noastre feline sunt adesea exagerari, care nu fac decât să
dezinformeze. De aceea, mare atenţie atunci când ne aflam în situaţia
alegerii mâncării potrivite!
Ideea conform căreia pisicilor le face bine
carnea crudă, ar putea ameninţa sănătatea
prietenelor noastre. Susţinătorii acestei opinii pun la
îndoiala caracterul sănătos şi valoarea nutritivă a
mâncării uscate, uitănd că, de fapt, nu exista nici o
dovada ştiinţifică în favoarea alimentării cu carne
crudă. Adevărul constă în faptul că buna calitate şi
siguranţă a alimentelor se sprijină pe ani de studii în
ceea ce priveşte nutriţia pisicilor. S-a realizat o
serie întreagă de cercetări ştiinţifice în colegiile
veterinare şi studii nutriţioniste în marile fabrici
producătoare de hrană pentru animale. Producatorii
au introdus toţi nutrienţii necesari unei pisici de-a
lungul vieţii, cu scopul completării şi echilibrării
dietelor. Deşi carnea este sursa de proteine, ea are un nivel foarte scăzut
de calciu şi de minerale, nutrienţii necesari pentru dezvoltarea dinţilor
şi a oaselor. De asemenea, calciul are un rol important în coagularea
sângelui, în contracţia muşchilor şi în transmiterea impulsurilor nervoase.
Este bine de ştiut că aceşti nutrienţi acţionează într-o foarte
stransă interdependenţă şi că au un rol bine stabilit. Calciul şi fosforul
au un efect dovedit în mod ştiinţific în formarea oaselor şi a dinţilor,
furnizând echilibrul necesar întreţinerii. De obicei, acest echilibru nu
se atinge prin consumarea cărnii, iar suplimentarea unei cantităţi de carne
crudă nu poate dezvolta decat probleme ale scheletului. Noi, oamenii, credem
că ficatul este o hrană sănătoasă, având un nivel ridicat de vitamina A
liposolubilă, cu care se aprovizionează corpul. Când un animal este hrănit cu
o cantitate prea mare de ficat si pentru o perioada îndelungată, se produce
intoxicarea cu această vitamină şi de aici, dezvoltarea improprie a oaselor,
şubrezirea sau chiar decalcifierea acestora. Carnea crudă conţine diverse
bacterii şi paraziţi. Salmonella este o bacterie care cauzează o varietate
de boli, atât la oameni, cât şi la animale.
Infestaţiile cu Salmonella sunt frecvente şi vor cauza probleme
intestinale acute, în carnea crudă se poate găsi si Toxoplasma gondii,
iar paraziţii pot să infesteze pisica şi să cauzeze toxoplasmoza. Mâncarea
de bună calitate din comerţ este realizată cu mare responsabilitate,
pentru a proteja felina împotriva salmonellei sau a infecţiilor cu
paraziţi interni. Când auziti de un astfel de mit legat de
nutriţia pisicilor, trebuie să vă întrebaţi dacă cercetările ştiinţifice
susţin aceste afirmaţii.
Obişnuitele "se spune" sau "se aude" nu sunt
argumente solide, care să susţină cele prezentate în legatură cu modul în
care trebuie să ne hrănim companionul felin, astfel încât acesta să fie
sănătos şi să se simtă cât mai bine. Trebuie accentuat faptul că mâncarea
pentru pisici suplimenteaza nutrientele necesare, deci nu trebuie sa ne
expunem animalul la riscuri care pot fi uşor evitate. Adaugând alte mâncăruri
care nu sunt recomandate, riscăm sa deranjăm echilibrul nutritiv asigurat de
mâncarea specială pentru feline.
Traducere şi adaptare Alina DOCHIOIU
(revista PISICA nr.36 decembrie 2003/ianuarie 2004)
|