PAGINA PRINCIPALA  
NUTRITIE  
COMPORTAMENT  
SANATATE  
RASE  
DIVERTISMENT  
VOCABULAR  
BIBLIOGRAFIE  
CONTACT 

BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Cum "vorbeste" pisica


 
	  Stiati ca pisicile voitbesc doua limbi total diferite? Cele adulte
 comunica intre ele  prin intermediul mirosului si al limbajului corpului, dar
 si prin sunete specifice torsului, sasaitlui si al mieunatului pe tonuri joase.
 Cu oamenii, pisicile "vorbesc" prin miorlaituri bine individualizate, pe
 tornuri inalte, ascutite, stridente, deseori imitand vocea pisoilor.  
Pisica scoate aceste sunete prin vibratia corzilor vocale - benzi de muschi elastici amplasate in laringe (un organ circular din cartilagiu si muschi), la deschiderea traheii. O structura osoasa, denumita hyoid apparatus , face legatura directa dintre laringe si craniu. In partea superioara a laringelui, epiglota (o clapa de forma unei frunze) se inchide automat atunci cand pisica inghite, impiedicand astfel hrana sa intre pe trahee. In anul 1944 Mildred Moelk a descoperit ca pisicile domestice produc 17 sunete diferite, grupate in 3 tipuri distincte: tors, "vocale" si sunete fortate.
Torsul si sunetele murmurate
Nimeni nu poate spune cu exactitate cum toarce o pisica, dar toata lumea este incantata sa auda aceste sunete care indica un surplus emotional, cu semnificatii deosebit de variate. Mica felina toarce atunci cand este extrem de multumita, fericita, furioasa sau cand are dureri mari. Pisicile folosesc acest limbaj pentru a le linisti pe cele dominante din grup, pentru a comunica cu mamele lor, pentru a le flata pe cele ce au grija de ele si pentru a aplana starile conflictuale iminente. Cercetari recente indica faptul ca e probabil ca torsul sa le ajute in procesul de vindecare al oaselor si al organelor, dupa accidente sau boli.
"Vocalele" sau tot felul de mieunaturi
Pisicile solicita atentie prin mieunat, care variaza ca ton de la cel timid, al pisoilor, pana la cel puternic, imperativ. Folosind acest limbaj pisicesc multi-functional, impreuna cu tot felul de chitaituri, "triluri" si "ciripituri", mica felina va implora, va linguseste, va flateaza, dar va si cearta. Prin mieunat ea isi exprima frica, afectiunea, iritarea, entuziasmul, plictiseala si alte stari de spirit.
Sunete de intensitate mare, fortate (sasaituri si "tipete")
Prin sasait pisicile isi exprima starea de suparare, dublata de frica si agresivitate, mesajul transmis fiind: "Lasa-ma-n pace!" Acest sunet poate indica si stresul sau durerea. Printre cele mai puternice si mai impresionante "vocalize" mentionam maraiturile, vaicarelile si toate celelalte sunete care insotesc manifestarile pisicilor aflate in calduri, in competitie pentru ceva sau in pericol. Nu ignorati niciodata o pisica ce se manifesta astfel! Mostenirea genetica joaca si in acest domeniu un rol important, unele pisici fiind mai vorbarete, iar altele mai tacute. De obicei, exemplarele apartinānd raselor Orientale (Siamezele, de exemplu) si cele suple, atletice, sunt gata oricand de o "conversatie". Cu toate acestea, exceptiile sunt numeroase. O schimbare evidenta in "obiceiurile sonore" ale pisicii indica adeseori ca aceasta este bolnava, ca o doare ceva sau ca este nefericita. Nu ezitati sa o duceti imediat la medicul veterinar! Mieunatul excesiv sau alte "vocalize" determinate de stres sau durere pot cauza laringita (o inflamatie dureroasa a membranei laringelui). Dintre simptome, amintim pierderea vocii sau raguseala. "Daca vorbiti un pic limba pisiceasca, nu e nici o problema in a o vorbi fluent", scria romanciera britanica Sylvia Townsend Warner. "Este numai o chestiune de exercitiu." Pisica va va invata cu placere - daca mieunati politicos si va apucati serios de treaba.
dr. Sorina TUDOSE (revista PISICA nr. 32 august 2003)