Cazeina este o proteină extrasă, la rândul ei, din proteinele laptelui. în
lapte, cazeina este structurată în globule voluminoase, în principal
responsabile de culoarea albă a laptelui. Cantitatea de cazeină existentă în
interiorul proteinelor din lapte variaza în funcție de specie. (Alte proteine
din lapte sunt albumina si globulina).
Specii |
Cazeina (% din numărul total de proteine) |
Vacă |
80 |
Cățea |
50 |
Pisica |
50 |
Femeie |
20 |
De asemenea, cantitatea de
cazeină din lapte variază şi în
funcție de calitatea hranei
ingerate de femelă. De vreme ce
creşterea pisoiului se bazează
pe o compoziție corespunzătoare
a laptelui, este important să
se asigure o dietă de o calitate
excelenta pentru femelele care
alăptează. într-un mediu
acidifiat, cazeina se precipită.
Această proprietate fizică este
utilizată la nivel industrial pentru a
extrage cazeina din lapte, în acest
caz, cazeina este separată de celelalte
componente ale laptelui care ar putea
dăuna toleranței digestive. Acesta este cazul lactozei, principalul zahăr din
lapte. Din punct de vedere comercial, se vorbeşte despre sodiumul cazeinat,
ceea ce reprezintă forma solubilă a cazeinei.
Beneficiile nutriționale ale cazeinatului
Cazeinatul reprezintă o sursă foarte concentrată de proteine (86%),
iar digestibilitatea sa este exceptionala (99%). Rezultatele digestiei sale
sunt amino-acizii, indispesabili creşterii, strălucirii părului, tonusului
muscular, si, in general, imunității corpului.
Cazeina furnizează o serie de amino-acizi necesari corpului, care pot
fi uşor asimilați (compoziția amino-acizilor are o valoare biologică ridicată).
Cazeina conține anumiți amino-acizi importanți precum: leucina, izoleucina,
lizina etc., care sunt mult superiori proteinelor din ouă, considerate drept
proteine de referință.
Utilizarea practică a cazeinei
Luând în considerare
calitatea şi costurile, cazeina este
folosită în produsele al căror scop
este acoperirea cererilor unor
pisici foarte sensibile, acelora care
necesită o dieta de o calitate
superioară. Cazeina este încoporată
în produsele dietetice pentru
animale. Cercetările sunt, de asemenea, concentrate pe anumite proprietăți
specifice: această proteină poate fi utilizată în lupta contra obezității,
ajută la prevenirea scăderii rezistenței oaselor, previne deteriorarea
cavităților dentale, prin susținerea remineralizarii smalțului dinților.
Concluzii
Cazeina este una dintre cele mai bune surse disponibile de proteine.
Totuşi costul său (de doua ori mai ridicat decât cel al prafului de ouă şi de
zece ori mai mare decât cel al cărnii de pasare) limitează oarecum utilizarea
acesteia.
Traducere şi adaptare Alina DOCHIOIU (revista PISICA nr.30 iunie 2003)
|