PAGINA PRINCIPALA  
NUTRITIE  
COMPORTAMENT  
SANATATE  
RASE  
DIVERTISMENT  
VOCABULAR  
BIBLIOGRAFIE  
CONTACT 

BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Hrănirea pisicilor sensibile

Natura şi originea cazeinei



	  Cazeina este o proteină extrasă, la rândul ei, din proteinele laptelui. în
 lapte, cazeina este structurată în globule voluminoase, în principal
 responsabile de culoarea albă a laptelui. Cantitatea de cazeină existentă în
 interiorul proteinelor din lapte variaza în funcție de specie. (Alte proteine
 din lapte sunt albumina si globulina).

Specii
Cazeina (% din numărul total de proteine)
Vacă
80
Cățea
50
Pisica
50
Femeie
20
De asemenea, cantitatea de cazeină din lapte variază şi în funcție de calitatea hranei ingerate de femelă. De vreme ce creşterea pisoiului se bazează pe o compoziție corespunzătoare a laptelui, este important să se asigure o dietă de o calitate excelenta pentru femelele care alăptează. într-un mediu acidifiat, cazeina se precipită. Această proprietate fizică este utilizată la nivel industrial pentru a extrage cazeina din lapte, în acest caz, cazeina este separată de celelalte componente ale laptelui care ar putea dăuna toleranței digestive. Acesta este cazul lactozei, principalul zahăr din lapte. Din punct de vedere comercial, se vorbeşte despre sodiumul cazeinat, ceea ce reprezintă forma solubilă a cazeinei.

Beneficiile nutriționale ale cazeinatului
Cazeinatul reprezintă o sursă foarte concentrată de proteine (86%), iar digestibilitatea sa este exceptionala (99%). Rezultatele digestiei sale sunt amino-acizii, indispesabili creşterii, strălucirii părului, tonusului muscular, si, in general, imunității corpului. Cazeina furnizează o serie de amino-acizi necesari corpului, care pot fi uşor asimilați (compoziția amino-acizilor are o valoare biologică ridicată). Cazeina conține anumiți amino-acizi importanți precum: leucina, izoleucina, lizina etc., care sunt mult superiori proteinelor din ouă, considerate drept proteine de referință.

Utilizarea practică a cazeinei
Luând în considerare calitatea şi costurile, cazeina este folosită în produsele al căror scop este acoperirea cererilor unor pisici foarte sensibile, acelora care necesită o dieta de o calitate superioară. Cazeina este încoporată în produsele dietetice pentru animale. Cercetările sunt, de asemenea, concentrate pe anumite proprietăți specifice: această proteină poate fi utilizată în lupta contra obezității, ajută la prevenirea scăderii rezistenței oaselor, previne deteriorarea cavităților dentale, prin susținerea remineralizarii smalțului dinților.

Concluzii
Cazeina este una dintre cele mai bune surse disponibile de proteine. Totuşi costul său (de doua ori mai ridicat decât cel al prafului de ouă şi de zece ori mai mare decât cel al cărnii de pasare) limitează oarecum utilizarea acesteia. Traducere şi adaptare Alina DOCHIOIU (revista PISICA nr.30 iunie 2003)