PAGINA PRINCIPALA  
NUTRITIE  
COMPORTAMENT  
SANATATE  
RASE  
DIVERTISMENT  
VOCABULAR  
BIBLIOGRAFIE  
CONTACT 

BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Labele - veritabile arme ale pisicii


 
Labele si ghearele pisicii au o multitudine de roluri: se comporta ca instrumente care o ajuta la manevrarea hranei, ca "bureti" pentru spalat, ca senzori care detecteaza textura, durerea si temperatura, ca dispozitive pentru catarat, si, nu īn ultimul rānd, ca arme de aparare si de atac.

La marea majoritate a pisicilor, fiecare dintre cele doua labe anterioare are 5 degete, 5 pernite, 5 gheare si 2 pernite centrale: o pernita metacarpiana si una carpiana, care este mai mica decat prima. Degetul dispus cel mai inspre interior, neopozabil, se comporta la fel ca degetul mare la oameni, in cazul pisicilor el ajutand la apucare si catarare. Laba se poate roti inspre interior, usurand inhatarea prazii. Fiecare laba posterioara, la fel ca si cele anterioare, are degete, pernite si gheare, de aceasta data īn numar de 4, precum si o pernita metatarsiana. Pisicile cu polidactilie pot avea unul sau mai multe degete in plus, de obicei la membrele anterioare si, in foarte rare cazuri, la toate cele 4 labe. In general, aceste degete nu cauzeaza probleme si dau labutei aspectul unei manusi uriase. Pielea de pe fiecare pernita, avand o grosime de aproximativ 1,2 mm si o textura aspra, asigura protectia la contactul cu suprafetele dure, echilibrul pe cele alunecoase si un mers silentios. Pisicile isi folosesc aceste pernite hipersensibile pentru a investiga temperatura, marimea, textura si forma obiectelor necunoscute. Mai intai, animalul se va apropia de obiect si va avea o usoara tentativa de a-i atinge, urmata de una mai curajoasa, care de obicei este foarte rapida si care poate preceda adulmecarea "prazii". In timp ce pisica se afla in miscare, corpusculii pacinieni (senzorii aflati in derma si in straturile de grasime prezente in pernite) transmit informatii catre creier, referitoare la orientarea si pozitia animalului. Acesti senzori pot detecta cele mai fine vibratii, fiind coordonati cu celelalte simturi, pentru ca pisica sa poata localiza si urmari potentiala prada. Glandele sudoripare ecrine, aflate numai in pernite, secreta un lichid apos, care face ca pisica sa lase urme umede, acest fenomen avānd loc mai ales atunci cand este foarte cald sau cand animalul este speriat.
Nu subestimati labele pisicii, pentru ca, desi acestea va pot atinge usor pe obraz atunci cand o alintati, ele ascund niste veritabile arme.Formate din cheratina (aceeasi proteina care intra si in alcatuirea stratului extern al pielii), ghearele - care sunt considerate parte componenta a pielii, si nu a scheletului - sunt ferm imbinate cu oasele terminale ale degetelor, printr-un ligament elastic dorsal. Ele sunt retractabile si de obicei ascunse de straturi de piele sub pernite. Muschii flexori ai degetelor ajuta la extensia tarsienelor si, implicit, la "impingerea" spre exterior a ghearelor, gata de atac, aparare, sau poate de un simplu scarpinat. Ghearele se afla in crestere continua si, chiar daca unele pisici si le pot intretine prin exersarea lor pe diverse suprafete, se recomanda sa fie taiate, pentru a preveni zgarierea mobilei sau a pielii dumneavoastra. Pentru aceasta operatie este de preferat un cleste special, in locul unei foarfeci obisnuite, pentru a se evita sectionarea venei aflate in fiecare gheara. Pernitele sunt atat de sensibile la atingere, incat pisicile nu suporta contactul direct cu ele. Daca insa animalul dumneavoastra va permite acest lucru, considerati-va norocosi si rasplatiti gestul cu o mangaiere tandra. Dr. Catalina IORDACHE (revista PISICA nr. 35 noiembrie 2003)